Mikrovit żelazo 1l 6,0% (75g/l Fe) Intermag

18,00  (brutto)

Płynny nawóz zawierający w swoim składzie  75 g Fe w 1 litrze, zalecany do stosowania interwencyjnego w celu zniwelowania skutków jego braku w roślinach.

Funkcje żelaza:

Żelazo jest konieczne do procesu fotosyntezy. Pierwiastek ten bierze udział w transporcie elektronów, które mają wpływ na prawidłowy wzrost roślin, co przekłada się na obfite owocowanie.

Objawy niedoboru żelaza:

  • Jasnozielony a nawet biały kolor młodych liści (chloroza żelazowa)
  • Zahamowanie wzrostu
  • Obumieranie roślin

22 w magazynie

Uprawa Faza rozwojowa Dawka
Zboża ozime i jare W przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin 1-2 l/ha
Rzepak ozimy Jesień: faza 4 –8 liścia

Wiosna: początek wzrostu pędu głównego

1-2 l/ha
Słonecznik Faza 4–6 Liścia

Początek wzrostu pędu

1-2 l/ha
Len Faza 2–4 liścia

Początek wzrostu pędu – pęd osiągnął 50% długości

1-2 l/ha
Kukurydza Faza 2–6 liścia 1-2 l/ha
Burak cukrowy Początek rozwoju liści

Początek zakrywania międzyrzędzi

1-2 l/ha
Ziemniak Początek wzrostu pędów i liści, wysokość roślin ok. 10 cm 0,5–1 l/ha
Soja Rozwój pierwszych liści trójlistkowych

Początek rozwoju pąków kwiatowych

Początek rozwoju strąków i nasion

0,5–2 l/ha
Groch

Fasola

Bób

Rozwój pierwszych liści właściwych

Początek rozwoju pąków kwiatowych

Początek rozwoju strąków i nasion

0,5–2 l/ha
Sad owocujący:

– Jabłoń

– Grusza

Faza „mysie ucho”

koniec kwitnienia: większość płatków opadła

1-2 l/ha
Jabłoń – młody nieowocujący sad Wiosna: rozwój liści

Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych

1-2 l/ha
Sad owocujący:

– czereśnia

– wiśnia

– śliwa

– brzoskwinia

– nektarynka

– morela

Rozwój pąków kwiatowych

Rozwój związków owoców

Owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości

1-2 l/ha
Malina Wiosna: wznowienie wegetacji

Rozwój owoców – do pierwszego zbioru

0,5–2 l/ha
Borówka Pękanie pąków

Rozwój i dojrzewanie owoców

0,5–2 l/ha
Winorośl Początek rozwoju liści i nowych pędów

Rozwój kwiatostanów

Rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu

1-2 l/ha
Truskawka Wiosna – rozwój liści i koron 1-2 l/ha
Pomidor

Papryka

Po przyjęciu się rozsady

Początek rozwoju pierwszych owoców

0,5-2 l/ha
Ogórek

Cukinia

Kabaczek

Dynia

Melon

Arbuz

Rozwinięty 3–6 liść

Intensywny wzrost roślin: 1–2 zabiegi co 10–14 dni

0,5-2 l/ha
Cebula

Czosnek

Faza 3–5 liścia – stosować w przypadku wystąpienia objawów niedoboru żelaza

 

0,5–1 l/ha
Kapusta Po przyjęciu się rozsady

Wzrost liści

0,5–2 l/ha
Kapusta pekińska Początek formowania się główki

Główka osiąga ok. 50% typowej wielkości

0,5–2 l/ha
Waga 1,4 kg

Może spodoba się również…