Mikrovit molibden 1l 3% (33g/l Mo) Intermag

26,50  (brutto)

Płynny nawóz zawierający w swoim składzie 33g Mo w 1 litrze, zalecany do stosowania interwencyjnego w celu zniwelowania skutków jego braku w roślinach.

Czy wiesz że….

Molibden uczestniczy w metabolizmie azotowym roślin. Jest aktywatorem enzymu, który bierze udział w wiązaniu azotu atmosferycznego poprzez bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie z roślinami bobowatymi. Odpowiednie zaopatrzenie roślin bobowatych w molibden, zwiększa ilość przyswajanego azotu. Zwiększa odporność na suszę, choroby grzybowe i wirusowe.

Na brak molibdenu wrażliwe są głownie rośliny z grupy kapustowatych (rzepak, gorczyca, kalafior, brokuł, kapusta) i bobowatych (lucerna, koniczyna, groch, fasola, soja, łubin, bobik) oraz warzywa, buraki, chmiel, słonecznik.

38 w magazynie

Dlaczego warto stosować Mikrovit molibden?

  • Wspomaga tworzenie brodawek korzeniowych u roślin bobowatych
  • Zwiększa odporność roślin na warunki stresowe
  • Zwiększa wykorzystanie azotu przez rośliny
  • Poprawa ilości i jakości plonu
  • Zwiększa zimotrwałość
  • Wywiera korzystny wpływ na proces fotosyntezy
  • Zwiększa odporność roślin na patogeny chorobotwórcze
  • Molibden wspólnie z borem odpowiada za prawidłowy przebieg tworzenia pyłkui skutecznego zapylania kwiatów (szczególnie polecany na plantacjach rzepaku)

Objawy niedoboru molibdenu:

  • Deformacja blaszki liściowej
  • Młode liście przybierają barwę jasnozieloną, brzegi i końce czerwienieją i zasychają
  • U kalafiora i brokułu brak molibdenu objawia się zamieraniem róży
  • W rzepaku występują nienormalnie wykształcone liście wierzchołkowe

Skutki niedoboru molibdenu:

  • Obniżenie ilości białka w roślinach
  • Ograniczenie zawiązywania nasion czy ziarniaków
  • Spadek ilości i jakości plonu
Uprawa Faza rozwojowa Dawka
Pszenica ozima Jesień: faza 3–6 liścia

Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła

0,5–1 l/ha
Pszenica jara Krzewienie, wzrost źdźbła 0,5–1 l/ha
Pszenżyto ozime Jesień: faza 3–6 liścia

Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła

0,5–1 l/ha
Jęczmień ozimy Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia

Wiosna: początek wzrostu źdźbła

Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa

0,5–1 l/ha
Jęczmień jary Rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła

Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa

0,5–1 l/ha
Żyto ozime Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia

Wiosna: początek wzrostu źdźbła

Faza liścia flagowego – do początku kłoszenia

0,5–1 l/ha
Owies Rozwój liści – krzewienie

Wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego

0,5–1 l/ha
Rzepak ozimy Jesień: faza 4 –8 liścia

Wiosna: początek wzrostu pędu głównego

0,5–1 l/ha
Słonecznik Faza 4–6 Liścia

Początek wzrostu pędu

0,5–1 l/ha
Len Wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości 0,5–1 l/ha
Kukurydza Faza 2–6 liścia

Faza 7–8 liścia

0,5–1 l/ha
Burak cukrowy Początek zakrywania międzyrzędzi

Początek rozwoju korzenia spichrzowego

0,5–1 l/ha
Ziemniak Początek wzrostu pędów i liści, wysokość roślin ok. 10 cm 0,5–1 l/ha
Soja Rozwój pierwszych liści trójlistkowych

Początek rozwoju pąków kwiatowych

Początek rozwoju strąków i nasion

0,5–1 l/ha
Groch

Fasola

Bób

Rozwój pierwszych liści właściwych

Początek rozwoju pąków kwiatowych

Początek rozwoju strąków i nasion

0,5–1 l/ha
Sad owocujący:

– Jabłoń

– Grusza

Zielony pąk

Początek rozwoju owoców

0,5–1 l/ha
Jabłoń – młody nieowocujący sad Wiosna: rozwój liści

Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych

0,5–1 l/ha
Sad owocujący:

– czereśnia

– wiśnia

– śliwa

– brzoskwinia

– nektarynka

– morela

Koniec kwitnienia / początek rozwoju liści

Po zbiorze owoców

0,5–1 l/ha
Malina Wzrost liści i pędów 0,5–1 l/ha
Borówka Początek rozwoju liści i kwiatostanów 0,5–1 l/ha
Winorośl Początek rozwoju liści i nowych pędów

Rozwój kwiatostanów

0,5–1 l/ha
Truskawka Wiosna – rozwój liści i koron 0,5–1 l/ha
Pomidor

Papryka

 Początek rozwoju owoców 0,5 l/ha
Ogórek

Cukinia

Kabaczek

Dynia

Melon

Arbuz

rozwinięty 3–6 liść 0,5 l/ha
Cebula

Czosnek

Faza 3–5 liścia

początek formowania się główki

0,5–1 l/ha
Marchew

Pietruszka

Pasternak

Faza 5–8 liścia właściwego

Korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy

0,5–1 l/ha
Seler Faza 7–8 liścia
Korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy
0,5–1 l/ha
Burak ćwikłowy Początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm 0,5–1 l/ha
Waga 1,2 kg

Może spodoba się również…