Mikrovit molibden 1l 3% (33g/l Mo) Intermag
26,50 zł (brutto)
Płynny nawóz zawierający w swoim składzie 33g Mo w 1 litrze, zalecany do stosowania interwencyjnego w celu zniwelowania skutków jego braku w roślinach.
Czy wiesz że….
Molibden uczestniczy w metabolizmie azotowym roślin. Jest aktywatorem enzymu, który bierze udział w wiązaniu azotu atmosferycznego poprzez bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie z roślinami bobowatymi. Odpowiednie zaopatrzenie roślin bobowatych w molibden, zwiększa ilość przyswajanego azotu. Zwiększa odporność na suszę, choroby grzybowe i wirusowe.
Na brak molibdenu wrażliwe są głownie rośliny z grupy kapustowatych (rzepak, gorczyca, kalafior, brokuł, kapusta) i bobowatych (lucerna, koniczyna, groch, fasola, soja, łubin, bobik) oraz warzywa, buraki, chmiel, słonecznik.
38 w magazynie
Dlaczego warto stosować Mikrovit molibden?
- Wspomaga tworzenie brodawek korzeniowych u roślin bobowatych
- Zwiększa odporność roślin na warunki stresowe
- Zwiększa wykorzystanie azotu przez rośliny
- Poprawa ilości i jakości plonu
- Zwiększa zimotrwałość
- Wywiera korzystny wpływ na proces fotosyntezy
- Zwiększa odporność roślin na patogeny chorobotwórcze
- Molibden wspólnie z borem odpowiada za prawidłowy przebieg tworzenia pyłkui skutecznego zapylania kwiatów (szczególnie polecany na plantacjach rzepaku)
Objawy niedoboru molibdenu:
- Deformacja blaszki liściowej
- Młode liście przybierają barwę jasnozieloną, brzegi i końce czerwienieją i zasychają
- U kalafiora i brokułu brak molibdenu objawia się zamieraniem róży
- W rzepaku występują nienormalnie wykształcone liście wierzchołkowe
Skutki niedoboru molibdenu:
- Obniżenie ilości białka w roślinach
- Ograniczenie zawiązywania nasion czy ziarniaków
- Spadek ilości i jakości plonu
Uprawa | Faza rozwojowa | Dawka |
Pszenica ozima | Jesień: faza 3–6 liścia
Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła |
0,5–1 l/ha |
Pszenica jara | Krzewienie, wzrost źdźbła | 0,5–1 l/ha |
Pszenżyto ozime | Jesień: faza 3–6 liścia
Wiosna: krzewienie, wzrost źdźbła |
0,5–1 l/ha |
Jęczmień ozimy | Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
Wiosna: początek wzrostu źdźbła Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 l/ha |
Jęczmień jary | Rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
Faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 l/ha |
Żyto ozime | Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
Wiosna: początek wzrostu źdźbła Faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
Owies | Rozwój liści – krzewienie
Wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
0,5–1 l/ha |
Rzepak ozimy | Jesień: faza 4 –8 liścia
Wiosna: początek wzrostu pędu głównego |
0,5–1 l/ha |
Słonecznik | Faza 4–6 Liścia
Początek wzrostu pędu |
0,5–1 l/ha |
Len | Wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości | 0,5–1 l/ha |
Kukurydza | Faza 2–6 liścia
Faza 7–8 liścia |
0,5–1 l/ha |
Burak cukrowy | Początek zakrywania międzyrzędzi
Początek rozwoju korzenia spichrzowego |
0,5–1 l/ha |
Ziemniak | Początek wzrostu pędów i liści, wysokość roślin ok. 10 cm | 0,5–1 l/ha |
Soja | Rozwój pierwszych liści trójlistkowych
Początek rozwoju pąków kwiatowych Początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–1 l/ha |
Groch
Fasola Bób |
Rozwój pierwszych liści właściwych
Początek rozwoju pąków kwiatowych Początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–1 l/ha |
Sad owocujący:
– Jabłoń – Grusza |
Zielony pąk
Początek rozwoju owoców |
0,5–1 l/ha |
Jabłoń – młody nieowocujący sad | Wiosna: rozwój liści
Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
0,5–1 l/ha |
Sad owocujący:
– czereśnia – wiśnia – śliwa – brzoskwinia – nektarynka – morela |
Koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
Po zbiorze owoców |
0,5–1 l/ha |
Malina | Wzrost liści i pędów | 0,5–1 l/ha |
Borówka | Początek rozwoju liści i kwiatostanów | 0,5–1 l/ha |
Winorośl | Początek rozwoju liści i nowych pędów
Rozwój kwiatostanów |
0,5–1 l/ha |
Truskawka | Wiosna – rozwój liści i koron | 0,5–1 l/ha |
Pomidor
Papryka |
Początek rozwoju owoców | 0,5 l/ha |
Ogórek
Cukinia Kabaczek Dynia Melon Arbuz |
rozwinięty 3–6 liść | 0,5 l/ha |
Cebula
Czosnek |
Faza 3–5 liścia
początek formowania się główki |
0,5–1 l/ha |
Marchew
Pietruszka Pasternak |
Faza 5–8 liścia właściwego
Korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy |
0,5–1 l/ha |
Seler | Faza 7–8 liścia Korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy |
0,5–1 l/ha |
Burak ćwikłowy | Początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm | 0,5–1 l/ha |
Waga | 1,2 kg |
---|
Może spodoba się również…
-
Kubek, miarka, naczynie pomiarowe 1l BOTT
13,00 zł (brutto) -
Mikrovit miedź 1l 6,5% (7,5g/l Cu) Intermag
20,00 zł (brutto) -
Bormax 1l Intermag nawóz z borem
16,00 zł (brutto) -
Kubek, miarka, naczynie pomiarowe 2l BOTT
23,00 zł (brutto)